Autonomija icon

Autonomija

1.0.0 for Android
8.6 |
404 Reviews
|
100 Posts

The description of Autonomija

Sajt AUTONOMIJA! je nastao iz jednostavne potrebe da se otvori prostor za normalnost unutar sveopšte nenormalnosti koja vlada ovim prostorima već više od 20 godina. Da se otvori prostor za takozvane tabu-teme. A kod nas je tabu reći da je nebo plavo, a trava zelena. Dakle, AUTONOMIJA! je širok prostor za one koji se ne plaše da misle i da to što misle ujedno i glasno kažu, napišu.

AUTONOMIJA! je pre svega vojvođanski sajt. Ali, AUTONOMIJA! nije sajt stereotipne Vojvodine u kojoj Lala stoji na bundevi i ne mari za to što mu Sosa nabija rogove. AUTONOMIJA! nije sajt Vojvodine međ guskama, i svinjama, i vinima… AUTONOMIJA! je sajt građanske Vojvodine, jer ova pokrajina je pre svega građanska. AUTONOMIJA! je medij one Vojvodine koja nije sklona autoprovincijalizaciji, već Vojvodine koja kritikuje na prvom mestu sebe. AUTONOMIJA! tretira teme poput ustavno-pravnog, kulturnog, multikulturnog, interkulturnog, te političkog subjektiviteta Vojvodine.

Jednako kao što je Srednja Evropa prava vojvođanska kuća, i AUTONOMIJA! tretira teme koje se u širem smislu ne tiču samo Vojvodine, ali je se u stvari itekako tiču. To su “teške teme” kao što su ratni zločini, suočavanje sa prošlošću, ksenofobija, nacionalizam, položaj manjinskih, marginalizovanih grupa… AUTONOMIJA! je neprijatelj zla i gluposti. A “teške teme” su teške samo za one kojima je savest nečista. Takvih je mnogo, previše… Jer živimo u regionu sa najvećim brojem ratnih zlikovaca po kvadratnom metru.

AUTONOMIJA! je suprotnost cenzuri i autocenzuri.

AUTONOMIJA! je vezana za slobodu, a nije lako biti slobodan. Za slobodu se valja svaki dan boriti, bez prestanka. Onaj ko to ne čini, zadovoljava se stadom, u kojem smrducka, ali je toplo. Mi više volimo da nam je hladno, ali da smo svoji.

Autonoman čovek ne podleže nužnosti i sudbini, već razumom i voljom stvara i razvija svoj život. To važi i za autonomne zajednice, grupe koje prepoznaju svoje interese i bore se za njih, u skladu sa opštim principima odgovornosti prema drugima. Jer, autonomija je uvek vezana za odgovornost, a odnos prema odgovornosti pokazuje koliko je ko autonoman.

Budite slobodni, čitajte!

Vaša AUTONOMIJA!

Podelite ovu stranicu!
Show More

Black Desert Mobile Tags

Advertisement
Popular Apps In Last 24 Hours